Završne manifestacije projekta Beogradske urbane oaze 2024

Kamerni orkestar Muzikon održao koncerte na Šumarskom fakultetu i u Centru za Integraciju Mladih na Zvezdari
D75_8577
Kamerni orkestar Muzikon održao koncerte na Šumarskom fakultetu i u Centru za Integraciju Mladih na Zvezdari

Proteklog vikenda, 19. i 20. oktobra, Kamerni orkestar Muzikon održao je dva nezaboravna koncerta na Šumarskom fakultetu i u Centru za Integraciju Mladih na Zvezdari, kao deo projekta Beogradske urbane oaze. Ovaj projekat ima za cilj revitalizaciju zapostavljenih urbanih prostora u Beogradu putem umetnosti i angažovanja lokalnih zajednica. Miloš Jovanović, direktor Kamernog orkestra Muzikon, izjavio je povodom učešća u ovom projektu:
“Velika nam je čast i zadovoljstvo da učestvujemo u projektima koji spajaju različite zajednice i otvaraju nove tačke susreta. Urbane oaze su mesta gde, pored kulturnih dešavanja, ljudi udružuju snage kako bi unapredili naše okruženje. Muzika često postaje povod za okupljanje i podsticanje društvenog angažmana.”

Program koncerata obuhvatio je dela klasične muzike za gudačke i mešovite kamerne sastave, uključujući solo pesme pisane za sopran i mecosopran uz pratnju klavira.

Zorica Milisavljević, koordinatorka projekta u ime organizacije EUNIC Srbija, osvrnula se na aktivnosti realizovane krajem leta i početkom jeseni:
“Nakon završetka građevinskih radova, Beogradske urbane oaze postale su mesta okupljanja zajednice, gde se lokalno stanovništvo aktivno uključilo u njihovo korišćenje. Aktivnosti poput radionica, pozorišnih predstava i koncerata dale su novi život ovim prostorima.”

Projekat je do sada okupio više od 2.000 učesnika, posetilaca, članova lokalnih zajednica i ljubitelja prirode i kulture.

Beogradske urbane oaze su projekat EUNIC Srbija, u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture (BINA), Arhitektonskim i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Centrom za integraciju mladih (CIM) i Centrom za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. U projektu učestvuju kulturni instituti iz više evropskih zemalja, uključujući Goethe-Institut, Poljski Institut, Ambasadu Švedske, Austrijski Kulturni Forum, Italijanski Institut za kulturu, Francuski Institut, Češki centar Beograd, Collegium Hungaricum, i Ambasadu Slovenije.

Prijavite se na naš newsletter




Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

PRATITE NAS




© EUNIC Srbija 2024. Sva prava zadržana. Dizajn sajta EARTH PR