Predstavljanje knjige „Oči kože: arhitektura i čula” Juhanija Palasme na BINA 2024

U sklopu 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024, u izdanju „Atelja A22“, predstavljena je knjiga „Oči kože: arhitektura i čula“ čuvenog finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme.
449526768_915962803906182_6377930350751361835_n
U sklopu 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024, u izdanju „Atelja A22“, predstavljena je knjiga „Oči kože: arhitektura i čula“ čuvenog finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme.

U sklopu 19. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2024, u izdanju „Atelja A22“, predstavljena je knjiga „Oči kože: arhitektura i čula“ čuvenog finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme. Ovaj događaj privukao je brojnu publiku, koja je sa velikim interesovanjem pratila predstavljanje jednog od najvažnijih dela iz oblasti teorije arhitekture.

Ambasador Finske, Niklas Lindkvist, pozdravio je prisutne, ističući značaj saradnje između Finske i Srbije u oblasti kulture i arhitekture. Lindkvist je naglasio da je knjiga „Oči kože“ važan doprinos razumevanju arhitekture kao multidisciplinarne umetnosti koja uključuje sva čula. Nakon ambasadora, prisutnima su se obratili prof. dr Slavica Stamatović Vučković i prof. dr Milena Kordić, koje su iznele svoje stručno viđenje značaja Palasminog dela. Prof. dr Stamatović Vučković je istakla kako Palasma u svojoj knjizi istražuje kako arhitektura utiče na ljudska čula i emocije, dok je prof. dr Kordić naglasila inovativnost pristupa koji integriše estetski i funkcionalni aspekt arhitekture.

Teoretičar umetnosti Milovan Novaković osvrnuo se na filozofski aspekt knjige, ističući Palasminu sposobnost da poveže arhitekturu sa širim kulturnim i društvenim kontekstom. Novaković je podvukao da „Oči kože“ pružaju duboko razumevanje kako prostori koje gradimo oblikuju naše iskustvo sveta.

Na kraju, izvršna direktorka „Atelja A22“, Milica Janković, izrazila je zahvalnost svim učesnicima i publici na podršci i interesovanju. Janković je istakla da je izdavanje ove knjige deo šireg projekta „Atelja A22“ usmerenog na promociju vrhunskih dela iz oblasti arhitekture i umetnosti.

Predstavljanje knjige „Oči kože: arhitektura i čula“ Juhanija Palasme obeležilo je ovogodišnju BINA-u kao događaj koji nastavlja tradiciju povezivanja lokalne i međunarodne arhitektonske scene, inspirišući nove generacije arhitekata i ljubitelja arhitekture.

Prijavite se na naš newsletter




Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

PRATITE NAS




© EUNIC Srbija 2024. Sva prava zadržana. Dizajn sajta EARTH PR