Četvrti po redu Art Weekend Belgrade (AWB) otvoren je sinoć izložbom Questions of Belonging/Pitanja pripadnosti” i spektakularnim performansom GRADsky agent show #3, koji je oduševio prisutne muzičko-plesnim i vizuelnim izražajem u KC Gradu i Španskoj kući. Ova manifestacija, koja traje do 16. juna 2024. godine, organizovana je od strane Kulturnog Fronta i KC Grada sa ciljem da podrži i promoviše domaću kreativnu scenu, kao i da omogući umetnicima iz Srbije da se povežu i sarađuju sa internacionalnim umetnicima i kustosima.  Prisutnima su se na otvaranju obratili inicijatorka i umetnička direktorka Art Weekend Beograd manifestacije, Ljudmila Stratimirović i dr. Christoph Veldhues, direktor instituta i odeljenja za kulturne programe Goethe-Institut Beograd.

Ovogodišnja centralna izložba nosi naziv „Pitanja pripadnosti/Questions of Belonging”, a temu je inspirisala Merle Radtke, renomirana direktorka Kunsthalle Munster i gošća kustoskinja ovogodišnjeg AWB-a, reflektujući na pitanje pripadnosti u savremenom društvu. Na četiri lokacije u užem centru Beograda umetnici će promišljati i odgovarati na ovu danas naročito aktuelnu temu.

Pored glavne izložbe, posetioci će moći da učestvuju u avanturističkom treasure hunt-u, otkrivajući „umetničko blago“ na različitim lokacijama širom grada. Inicijatorka i umetnička direktorka Art Weekend Beograd manifestacije, Ljudmila Stratimirović, najavila je bogat program, koji se realizuje u saradnji sa muzejima, galerijama i nezavisnim kulturnim centrima. Kompletan program možete pogledati na sledećem linku: AWB Program 2024

AWB 2024 će u okviru izložbe “Pitanja pripadnosti” predstaviti više od 30 umetnika na četiri interesantne lokacije. Gradska galerija Kc Grad-a, deo fabrike Staklopan u ulici Strahinjića Bana, bivši restoran Peking u ulici Vuka Karadžića, podzemni prolaz kod palate Albanija su mesta na kojima će posetioci od 6. do 16. juna moći da uživaju u radovima savremenih umetnika iz Srbije, Austrije, Kine, Velike Britanije, Rusije, Bosne i Hercegovine. AWB program čine premijere multimedijalnih performansa, kao i sesije razgovora sa domaćim i internacionalnim gostima kustosima, umetničkim direktorima, umetnicima i kritičarima, koje će se voditi na raznim lokacijama tokom trajanja AWB-a. Takođe, AWB okuplja i mapira veći broj učesnika kao što su muzeji, galerije, nezavisni kulturni centri i umetnički prostori koji zajedno doprinose bogatom programu manifestacije, jer će ponuditi i svoje planirane programe.

AWB 2024 su podržali EUNIC Srbija – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji, Goethe-InstitutAmbasada PortugalaItalijanski Institut za kulturu, Ambasada FinskeHungarikum centar, Češki DomAustrijski kulturni forumSBB, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Earth PR.

Gošća kustoskinja AWB 2024 je Merle Radtke, direktorka Kunsthalle Munster od 2018. godine gde kreira i realizuje izložbe i javne programe. Odgovorna je i za veliku gradsku kolekciju umetnosti u javnom prostoru koja sadrži radove Klaesa Oldenburga, Rebeke Horn, Donalda Džada, Silke Vagner kao i mnogih drugih značajnih umetnika. Pre nego što je došla na mesto direktorke Kunsthalle Munster, radila je kao kustoskinja za Hamburger Kunsthalle i Kunstmuseum Stuttgart ali i kao kustoskinja i selektorka umetničkih filmova. Od 2015. do 2017. bila je naučna saradnica na postdiplomskom programu Estetika virtuelnog na Univerzitetu lepih umetnosti u Hamburgu. 2018. bila je saradnica u Vili Kamogava Gete instituta u Japanu. Redovno objavljuje tekstove o savremenoj umetnosti i kulturi.