Svečano otvaranje Austrijskog filmskog festivala “Imagine: Film”

Austrijski filmski festival 2024 ’’Imagine: Film’’ koji se od 25. do 28. aprila održava u Beogradu, Nišu i Novom Sadu svečano je otvoren sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda
DSC8515-1280x853
Austrijski filmski festival 2024 ’’Imagine: Film’’ koji se od 25. do 28. aprila održava u Beogradu, Nišu i Novom Sadu svečano je otvoren sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Austrijski filmski festival 2024 ’’Imagine: Film’’ koji se od 25. do 28. aprila održava u Beogradu, Nišu i Novom Sadu svečano je otvoren sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na otvaranju su se publici obratili Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Amadeus Faltajner, direktor Austrijskog kulturnog foruma, i Saša Radojević, selektor ovogodišnjeg izdanja festivala. Amadeus Faltajner je pomenuo naslov festivala ’’Imagine: Film’’ i generalni moto austrijske spoljne kulturne politike ’’Imagine Dignity’’ koji u prvi plan stavljaju ekološka i socijalna pitanja. I ove godine, kao prateći program filmskog festivala, organizovan je Industry Day, u čijem fokusu je ekspertska razmena na temu ’’Green Filming”.Govoreći o ovogodišnjoj selekciji, Saša Radojević je posebno izdvojio filmove “Rimini” i “Sparta” Ulriha Zajdla, za koga je rekao da je u ovom trenutku jedan od najinteresantnijih filmskih autora. O filmu “Nula kalorija” koji je otvorio festival, ali i čitavom programu, selektor festivala je dodao: “Film Džesike Hauzner se bavi onim što je veoma prisutno u savremenoj Evropi – stalnom potrebnom za održavanjem vitalnosti i zdravog života, koji vrlo lako može biti pretočen u neku vrstu suptilne diktature. Filmovi koje ćete gledati na festivalu su vrlo precizni, i ta preciznost s kojom se prepoznaju i razmatraju problemi savremenog sveta su nešto što izdiže austrijsku kinematografiju iznad evropskog proseka”.

 

Prijavite se na naš newsletter
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

PRATITE NAS
© EUNIC Srbija 2024. Sva prava zadržana. Dizajn sajta EARTH PR