Evropski dan jezika održan u Evropskoj kući u Beogradu

Evropski dan jezika održan je u novootvorenoj Evropskoj kući, koja je novo živo mesto susreta, kulture i ideja.
_JDR08302
Evropski dan jezika održan je u novootvorenoj Evropskoj kući, koja je novo živo mesto susreta, kulture i ideja.

Evropski dan jezika održan je u novootvorenoj Evropskoj kući, koja je novo živo mesto susreta, kulture i ideja. Oko 1000 dece između 12 i 18 godina imali su priliku da kroz igru i kvizove razumeju značaj učenja stranih jezika, a svi posetioci mogli su da otkriju raznolikosti Evrope. Deca su na ulazu dobila „jezički pasoš“ i torbu, sakupljali su pečate u svojim pasošima i osvojili lepe nagrade u tombolama koje su obezbedili različiti kulturni instituti i ambasade.

Ovogodišnju manifestaciju, koja je osmišljena kao interaktivna, organizovala je mreža EUNIC Srbija u saradnji sa Savetom Evrope, Delegacijom Evropske Unije, Dečjim kulturnim centrom Beograd i Ministarstvom za evropske integracije. “Lingvistička raznolikost je dragoceni deo našeg kulturnog nasleđa, koji osnažuje naše uvažavanje razlika i naglašava snagu koju raznolikost ima”, rekao je Klaus Nojkirh, direktor programske saradnje u Savetu Evrope. U događaju su učestvovale 22 zemlje i organizacije, predstavljeno je više od 19 jezika, uključujući srpski znakovni jezik, kao i romski. Savet Evrope podstiče građane Evrope svih 46 država članica da uče jezike bez obzira na godine i okruženje.„Evropski dan jezika je zajednička inicijativa EU i Saveta Evrope kroz koju slavimo bogatstvo i raznolikost evropskih jezika – preko 200 jezika se govori širom Evrope, dok EU za sada ima 24 rts jezika. Ovogodišnji program organizovali smo sa mrežom EUNIC Srbija – mrežom kulturnih instituta zemalja članica EU i šire Evrope, potom sa Dečjim kulturnim centrum Beograd I Ministarstvo za evropske integracije, s ciljem da školskoj deci ponudimo mini časove jezika, kvizove znanja i vredne nagrade: kurseve jezika!“ istakla je Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, tokom otvaranja ovogodišnje manifestacije.Mila Ćipović Gligorić, pomoćnica ministarke za Evropske integracije, istakla je da Evropska unija počiva na višejezničnosti i da su jezici svake članice EU ravnopravni. “Građani Evropske unije, pored svog maternjeg jezika, govore baš još dva zvanična jezika EU i jako puno se ulaže u obrazovni sistem i projekte učenja jezka“, kazala je Ćipović Gligorić.

„Učenje jezika jeste bogatstvo svakog pojedinca kao i pravo svakog pojedinca i pored toga što se trudimo da obezbedimo kvalitetno učenje jezika u osnovnim i srednjim školama, trudimo se i da naravno očuvmo i svoj jezik“, istakao je dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu prosvete, izrazio zadovoljstvo brojem učesnika u manifestaciji.Evropski dan jezika podržao je EUNIC Srbija koji predstavlja saradnju 21 evropskog kulturnog instituta i ambasada u Srbiji kao i Evropska kuća.

”EUNIC Srbija koji predstavlja mrežu kulturnih ambasada i instituta u Srbiji je glavni koordinator događaja, naravno u saradnji sa Savetom Evrope. Cilj događaja je da pokažemo naše različitosti i da pokažemo koliko su šareni jezici u čitavoj Evropi, da okupimo decu ali i ostale i da da svi zajedno uživaju”, izjavila je Lucie Orbok, iz Češkog kulturnog centra. Deo događaja bio je posvećen Dušku Radoviću, koji je sačinio „Rečnik prijateljstva” izabravši petnaest najlepših, koje, kako je govorio, povezuju svu decu Evrope i sveta: dete, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda, sunce i Evropa. Deca su birala na kojem od tri jezika žele da nauče te reči uz pomoć asocijacija, igrica, muzičkih instrumenata, pokreta i pantomime.

“Dečiji kulturni centar ima tu čast da bude jedan od organizatorai lokalni partner u organizaciji Evropskog dana jezika. Pripremamo se za regionalnu manifestaciju “Radost Evrope” gde očekujemo goste iz većine zemalja koji će biti i danas ovde. Ovde pronalazimo volontere i upoznajemo ih sa stranim jezicima I time pridajemo značaj lakšem sporazumevanju sa gostima iz dijaspore i iz inostranstva”, rekla je Ružica Ćuković iz Dečijeg kulturnog centra. Evropski dan jezika obeležava se 26. septembra svake godine, od 2001. godine, na inicijativu Saveta Evrope u saradnji sa Evropskom komisijom.Ovogodišnji učesnici svečanosti su Ambasada Finske, Ambasada Slovenije, Ambasada Švedske, Ambasada Rumunije, Ambasada Portugala, Ambasada Ukrajine, Ambasada Belgije, Ambasada Holandije, Češki Centar, Ambasada Poljske, Collegium Hungaricum, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Institut Junus Emre, Institut Servantes, British Council, Hellenic Foundation for culture, Gete institut, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Savet Evrope, Ministarstvo za Evropske integracije, Dečji kulturni centar Beograd, Gradska organizacija gluvih Beograda i Evropski romski institut za umetnost i kulturu. Evropski dan jezika (EDJ) prvi put je obeležen 2001. godine tokom Evropske godine jezika. Na kraju ove kampanje, Odbor ministara Saveta Evrope odlučio je da EDJ bude godišnji događaj, koji se obeležava svakog 26. septembra. Svake godine, milioni ljudi u članicama Saveta Evrope i drugde organizuju ili učestvuju u aktivnostima radi promovisanja jezičke raznovrsnosti i sposobnosti govorenja drugih jezika

Foto: Evropska kuća

Prijavite se na naš newsletter




Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

PRATITE NAS




© EUNIC Srbija 2024. Sva prava zadržana. Dizajn sajta EARTH PR